Verksamhet

Grannskapsklubbens verksamhet

Vi bor i ett av Sveriges vackraste och mest karaktärsfulla radhusområden. Vi konstaterar också att det inte kan finnas många klubbar i vår genre i landet som varit verksamma så länge som vår.

Så sant som det är sagt. Så har Grannskapsklubbens verksamhetsberättelse avslutats de senaste två decennierna. Sanningshalten ökar för var dag. Grannskapsklubben har funnits och verkat under alla år i Skönstaholms sextioåriga historia.

Tre evenemang har arrangerats varje år utan avbrott något enda år:
Valborgsfirande, Luciafirande, Julgransplundring.

Valborgsbålet har tänts på i stort sett samma plats nere på ängen under alla år. Mässingsorkester, sångkör, frånvaro av kommersiellt tingeltangel och den gemytliga familjekaraktären på arrangemanget har kylt ned hetsporrarna och möjliggjort att det har kunnat genomföras under fredliga former, trots att besökarantalet i senare tid kommit att överstiga tvåtusen.

I boken ”Skönstaholm” kan man se vilka Luciorna varit som ridit genom byn i täten för fackeltåget. En storartad, vacker tradition, som aldrig brutits hurudana väderomständigheterna än varit, inte alltid så nådiga.

I den tidiga historien arrangerades Julgransplundringen uppe i garaget. Sedan gemensamhetslokalen, skönstaholmarnas förlängda vardagsrum, kom till i slutet på sjuttiotalet har man dansat ut julen där med lekar, clowner och trollkarlar.

Vid sidan av dessa historiska evenemang, som finns inskrivna i klubbens stadgar, har från och till, beroende på demografin, personliga intressen och annat, arrangerats höstspel ( tävlings-lekar nere på ängen ), vinterspel ( förr ambitiösa långlopp på längdåkningsskidor, senare pulkalekar och korvgrillning på Rundeln ), midsommarfirande, grillkvällar, brännboll och fotboll på ängen, olika typer av kulturevenemang och kurser i Lokalen, konstutställningar, filmvisningar, soaréer.

Det har varit högt i tak. Den som varit intresserad av att arrangera något för sina grannar har för det mesta fått hjälp att iscensätta sitt uppslag.

Bär du på en idé : för fram den !

Grannskapsklubben på Facebook

Valborgsbålet 2012
Valborgsbålet

Luciafirande 2012
Luciafirande 2012